Support Questions
Find answers, ask questions, and share your expertise
Announcements
Alert: Welcome to the Unified Cloudera Community. Former HCC members be sure to read and learn how to activate your account here.

Unable to start Impala services in quickstart VM 5.4.2

Unable to start Impala services in quickstart VM 5.4.2

New Contributor

I cannot start any of impala services (catalog, statestore, server). "sudo service impala-catalog status" returns "Impala catalog server is dead and pid file exists". When I restart the service, I get the messages of service stop and start, but checking the status returns the same status i.e. "server is dead and pid file exists".

 

I have the following configuration (/etc/default/impala)

IMPALA_CATALOG_SERVICE_HOST=127.0.0.1
IMPALA_STATE_STORE_HOST=127.0.0.1
IMPALA_STATE_STORE_PORT=24000
IMPALA_BACKEND_PORT=22000
IMPALA_LOG_DIR=/var/log/impala

IMPALA_CATALOG_ARGS=" -log_dir=${IMPALA_LOG_DIR} "
IMPALA_STATE_STORE_ARGS=" -log_dir=${IMPALA_LOG_DIR} -state_store_port=${IMPALA_STATE_STORE_PORT}"
IMPALA_SERVER_ARGS=" \
-log_dir=${IMPALA_LOG_DIR} \
-catalog_service_host=${IMPALA_CATALOG_SERVICE_HOST} \
-state_store_port=${IMPALA_STATE_STORE_PORT} \
-use_statestore \
-state_store_host=${IMPALA_STATE_STORE_HOST} \
-be_port=${IMPALA_BACKEND_PORT}"

ENABLE_CORE_DUMPS=false

# LIBHDFS_OPTS=-Djava.library.path=/usr/lib/impala/lib
# MYSQL_CONNECTOR_JAR=/usr/share/java/mysql-connector-java.jar
# IMPALA_BIN=/usr/lib/impala/sbin
# IMPALA_HOME=/usr/lib/impala
# HIVE_HOME=/usr/lib/hive
# HBASE_HOME=/usr/lib/hbase
# IMPALA_CONF_DIR=/etc/impala/conf
# HADOOP_CONF_DIR=/etc/impala/conf
# HIVE_CONF_DIR=/etc/impala/conf
# HBASE_CONF_DIR=/etc/impala/conf

 

sudo lsof -i :24000 | grep LISTEN returns nothing. Other Hadoop related services (Hive, Spark, etc.) are running and are accessible through Hue.

 

2 REPLIES 2

Re: Unable to start Impala services in quickstart VM 5.4.2

Contributor

Can you check the logs in /var/log/impala*? That's where you'd find any actual error messages from problems causing the processes to die..

Highlighted

Re: Unable to start Impala services in quickstart VM 5.4.2

Explorer

Check the pid file unser /var/run and remove if for impala.Check the log also at /var/log/impala and try