Support Questions
Find answers, ask questions, and share your expertise
Announcements
Alert: Welcome to the Unified Cloudera Community. Former HCC members be sure to read and learn how to activate your account here. Want to know more about what has changed? Check out the Community News blog.

Volume failure reported while disks seem fine

SOLVED Go to solution

Volume failure reported while disks seem fine

Contributor

I just upgraded our cluster from CDH 5.0.1 to 5.2.1, using parcels and following the provided instructions.

 

After the upgrade has finished, the health test "Data Directory Status" is critical for one of the data nodes. The reported error message is "The DataNode has 1 volume failure(s)". By running 'hdfs dfsadmin -report' I can also confirm that the available HDFS space on that node is approximately 4 TB less than on the other nodes, indicating that one of the disks is not being used.

 

However, when checking the status of the actual disks and regular file system we can not find anything that seems wrong. All disks are mounted and seem to be working as they should. There is also an in_use.lock file in the dfs/nn directory on all of the disks.

 

How can I get more detailed information about which volume the DataNode is complaining about, and what the issue might be?

 

Best Regards

\Knut Nordin

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

Re: Volume failure reported while disks seem fine

Contributor

The source of this error has been found. It turned out that /etc/fstab on this node was badly configured, so that one of the disks was mounted twice as two separate data directories. Interestingly, this has not been causing any visible errors until upgrading to CDH 5.2.1. Nice that it was pointed out to us by this version though.

10 REPLIES 10

Re: Volume failure reported while disks seem fine

Couple of places you can check:
- Host Inspector in CM
- CM agent logs under /var/log/cloudera-scm-agent


Regards,
Gautam Gopalakrishnan

Re: Volume failure reported while disks seem fine

Contributor

Thank you for the suggestions!

 

Host Inspector reports that everything is OK. I have checked the agent logs and also the log for the DataNode, but can not really find anything that gives any clues about this particular error.

 

Is there a command for making the DataNode report which physical directories it is using and what it thinks their status is?

Highlighted

Re: Volume failure reported while disks seem fine

Contributor

Not sure if this is helpful, but here are some charts of volume failures and disk capacity the faultly node, and for a healthy one as reference. The strange thing is that all disks seem to be in use on both nodes, but the total configured capacity is different.

 

node3.png

 

 node2.png

 

Knut

Re: Volume failure reported while disks seem fine

For a start, ensure your Cloudera Manager is also 5.2.1. We informally required that the versions be matched but it is now a requirement from 5.2 onwards. CM version should be equal or higher than CDH version.

Next, go to Cloudera Management services -> even search -> critical. See if the volume related error is listed. If so, please paste details here.
Regards,
Gautam Gopalakrishnan

Re: Volume failure reported while disks seem fine

Contributor

I can confirm that CM is running version 5.2.1, so that should not be an issue.

 

When searching for critical log messages I came across these:

 

It appears that another namenode 56559@datanode_hostname has already locked the storage directory

 

datanode_hostname:50010:DataXceiver error processing WRITE_BLOCK operation src: /10.8.19.28:37029 dst: /10.8.19.14:50010

 

We have only ever had one namenode, and none on the datanode host, so I am a bit confused by what the first message really means. The second one I suspect might be a secondary failure of the first one?

 

Regards

Knut

Re: Volume failure reported while disks seem fine

Contributor

The source of this error has been found. It turned out that /etc/fstab on this node was badly configured, so that one of the disks was mounted twice as two separate data directories. Interestingly, this has not been causing any visible errors until upgrading to CDH 5.2.1. Nice that it was pointed out to us by this version though.

Re: Volume failure reported while disks seem fine

Glad the issue is resolved, thanks for letting us know.
Regards,
Gautam Gopalakrishnan

Re: Volume failure reported while disks seem fine

Hi, 

 

can you tell us please how it was pointed out ? where to check if this is the case ? 

 

regards

Re: Volume failure reported while disks seem fine

New Contributor


can you tell us please how it was pointed out ? where to check if this is the case ? 

 


 

Here's one way of checking for duplicate mounts:

 

 

mount |wc -l > a
mount |sort -u|uniq|wc -l > b
cmp a b

 

 

If there's no output, there are no duplicate mounts.

 

HTH