Support Questions
Find answers, ask questions, and share your expertise
Announcements
Alert: Welcome to the Unified Cloudera Community. Former HCC members be sure to read and learn how to activate your account here.

hdfs and hive command not found

hdfs and hive command not found

New Contributor

Hello,

I am rather new to Cloudera and Hadoop and got an issue I just can`t go on with.

 

The aim is to split up log files and store them into hdfs with a Hive Database.

I have set up an environment with 3 Hosts and CDH5.

 

Version: Cloudera Express 5.4.8 (#7 built by jenkins on 20151023-1203 git: d7dbdf29ac1d57ae9fb19958502d50dcf4e4fffd)

 

Host 1 which is a NameNode and DataNode

Host 2 which is a DataNode

Host 3 which is a DataNode

 

I added HDFS and Hive as service. Everything is green and working.

 

Now if I want to use the -bash: hdfs or hive commands at Host 1 I get the error that the command is not found.

If I use the same commands on Host 2 or Host 3 it`s working.

 

I am using CDH 5.4.8 Parcel install.

 

I tried to: service cloudera-scm-agent restart

 

also is /opt/cloudera/parcels/CDH-5.4.8-1.cdh5.4.8.p0.4/bin/hadoop a directory on each Hosts

 

cat /opt/cloudera/parcels/CDH-5.4.8-1.cdh5.4.8.p0.4/bin/hadoop
#!/bin/bash
  # Reference: http://stackoverflow.com/questions/59895/can-a-bash-script-tell-what-directory-its-stored-in
  SOURCE="${BASH_SOURCE[0]}"
  BIN_DIR="$( dirname "$SOURCE" )"
  while [ -h "$SOURCE" ]
  do
    SOURCE="$(readlink "$SOURCE")"
    [[ $SOURCE != /* ]] && SOURCE="$DIR/$SOURCE"
    BIN_DIR="$( cd -P "$( dirname "$SOURCE"  )" && pwd )"
  done
  BIN_DIR="$( cd -P "$( dirname "$SOURCE" )" && pwd )"
  LIB_DIR=$BIN_DIR/../lib

# Autodetect JAVA_HOME if not defined
. $LIB_DIR/bigtop-utils/bigtop-detect-javahome

export HADOOP_LIBEXEC_DIR=//$LIB_DIR/hadoop/libexec

exec $LIB_DIR/hadoop/bin/hadoop "$@"

 

In /var/lib/alternatives I can check with cat hadoop and get

auto
/usr/bin/hadoop

/opt/cloudera/parcels/CDH-5.4.8-1.cdh5.4.8.p0.4/bin/hadoop
10

 

I dont know what could be the reason that it works everywhere but on the Host 1 which is also the NameNode.

 

I would be happy if someone has any suggestions and if the issue is resolved in another post I want to apologies cause I didn`t found something which quite matches my problem by myself.

 

best regards

 

 

 

2 REPLIES 2

Re: hdfs and hive command not found

New Contributor

Hi, 

 

I am facing the same issue. Did you get yours resolved and if yes can you please share the solution?

 

Re: hdfs and hive command not found

Expert Contributor

Hi @Octa,

 

Can you show any logs?

 

Regards,

Manu.

Don't have an account?
Coming from Hortonworks? Activate your account here