Support Questions
Find answers, ask questions, and share your expertise
Announcements
Alert: Welcome to the Unified Cloudera Community. Former HCC members be sure to read and learn how to activate your account here.

hive-metastore is not able to start

Highlighted

hive-metastore is not able to start

New Contributor

Hello,

 

We are installing cloudera CDH4 in Ubuntu 12.04 LTS, In the installation step we are stuck at hive meta-store start. We have configured the meta-store with MySQL as recommended in download documentation.

 

Its giving us the following error:

 

/usr/lib/hive/conf$ sudo service hive-metastore status
 * Hive Metastore is dead and pid file exists

 

In the log file its showing the following error:

 

ERROR metastore.HiveMetaStore (HiveMetaStore.java:main(4153)) - Metastore Thrift Server threw an exception...
org.apache.thrift.transport.TTransportException: No keytab specified

 

Following is out hive-site.xml file:

 

 

<property>
  <name>javax.jdo.option.ConnectionURL</name>
     <value>jdbc:mysql://my-local-system-ip:3306/metastore?createDatabaseIfNotExist=true</value>
  <description>JDBC connect string for a JDBC metastore</description>
</property>
<property>
  <name>javax.jdo.option.ConnectionDriverName</name>
  <value>org.apache.derby.jdbc.EmbeddedDriver</value>
<value>com.mysql.jdbc.Driver</value>
  <description>Driver class name for a JDBC metastore</description>
</property>
<property>
          <name>javax.jdo.option.ConnectionUserName</name>
          <value>hive</value>
    </property>
    <property>
        <name>javax.jdo.option.ConnectionPassword</name>
        <value>my-password</value>
    </property>
    <property>
  <name>datanucleus.autoCreateSchema</name>
  <value>false</value>
</property>
<property>
  <name>datanucleus.fixedDatastore</name>
  <value>true</value>
</property>

<property>
  <name>datanucleus.autoStartMechanism</name>
  <value>SchemaTable</value>
</property>
<property>
<name>hive.aux.jars.path</name>
  <value>file:///usr/share/java/mysql-connector-java.jar</value>
</property>
<property>
        <name>hive.metastore.uris</name>
        <value>thrift://<FQDN>:9083</value>
    </property>

<property>
  <name>hive.support.concurrency</name>
  <description>Enable Hive's Table Lock Manager Service</description>
  <value>true</value>
</property>
<property>
  <name>hive.metastore.local</name>
  <description>Enable Hive's Table Lock Manager Service</description>
  <value>false</value>
</property>

<property>
  <name>hive.server2.authentication</name>
  <value>KERBEROS</value>
</property>
<property>
  <name>hive.server2.authentication.kerberos.principal</name>
  <value>hive/_HOST@<my-domain-name></value>
</property>
<property>
  <name>hive.server2.thrift.port</name>
  <value>10001</value>
  <description>TCP port number to listen on, default 10000</description>
</property>
 
<property>
  <name>hive.server2.authentication.kerberos.keytab</name>
  <value>/etc/hive/conf/hive.keytab</value>
</property>

<property>
  <name>hive.zookeeper.quorum</name>
  <description>Zookeeper quorum used by Hive's Table Lock Manager</description>
  <value>tushar.adml.com</value>
</property>
<property>
<name>hive.metastore.sasl.enabled</name>
<value>true</value>
</property>
<property>
  <name>hive.zookeeper.client.port</name>
  <value>2181</value>
  <description>
  The port at which the clients will connect.
  </description>
</property>
   <property>
  <name>hive.metastore.schema.verification</name>
  <value>false</value>
</property>
<property>
<name>hive.server2.thrift.sasl.qop</name>
<value>auth</value>
<description>Sasl QOP value; one of 'auth', 'auth-int' and 'auth-conf'</description>
</property>
<property>
<name>hive.metastore.client.socket.timeout</name>
<value>3600</value>
<description>MetaStore Client socket timeout in seconds</description>
</property>


Our main focus is to install impala. If we use default derby. Hive meta-store is working perfectly. But when we start impala-shows us Not Connected. What can we do rectify this ?

 

 

Can anybody help us out to this error.