Support Questions
Find answers, ask questions, and share your expertise

New Cluster Installation

Expert Contributor

I have installed a brand new cluster and all the services are up and running. But Ambari shows alert for all Web UIs. Here are few example :

DataNode web UI

Connection failed to http://node1.dev.XXXXXXXX.io:50075 (timed out)

Resource Manager Web UI

Connection failed to http://api1.dev.XXXXXXX.io:8088 (timed out)

Anybody has any idea on which logs Do I need to check to get more details..?

1 ACCEPTED SOLUTION

Super Mentor

@Kumar Veerappan

Please check the following things on all your hosts

1. Check if the "iptables" or "firewall" is disabled on all hosts.

2. As the alerts scripts are executed from different hosts of the cluster nodes Hence please make sure that every host of your cluster is able to resolve each others address and able to access the mentioned Hostname & Ports.

# telnet node1.dev.XXXXXXXX.io 50075
# telnet api1.dev.XXXXXXX.io 8088

3. Also on the hosts where the DataNode and Resource Manager Ports are supposed to be listening , Please check if they are actually listening and Bound to correct IPAddress and correct interface (ip address)?

# netstat -tnlpa | grep 8088
# netstat -tnlpa | grep 50075

.

4. Also please check if you have installed any HTTP Proxy on your machines (cluster nodes) ? Which might be restricting the access of those URL endpoints. Like http_proxy,

So better to check if you are able to access the mentioned URL from any node of the cluster using curl without any issue or not?

# curl http://node1.dev.XXXXXXXX.io:50075
# curl http://api1.dev.XXXXXXX.io:8088

.

View solution in original post

2 REPLIES 2

Super Mentor

@Kumar Veerappan

Please check the following things on all your hosts

1. Check if the "iptables" or "firewall" is disabled on all hosts.

2. As the alerts scripts are executed from different hosts of the cluster nodes Hence please make sure that every host of your cluster is able to resolve each others address and able to access the mentioned Hostname & Ports.

# telnet node1.dev.XXXXXXXX.io 50075
# telnet api1.dev.XXXXXXX.io 8088

3. Also on the hosts where the DataNode and Resource Manager Ports are supposed to be listening , Please check if they are actually listening and Bound to correct IPAddress and correct interface (ip address)?

# netstat -tnlpa | grep 8088
# netstat -tnlpa | grep 50075

.

4. Also please check if you have installed any HTTP Proxy on your machines (cluster nodes) ? Which might be restricting the access of those URL endpoints. Like http_proxy,

So better to check if you are able to access the mentioned URL from any node of the cluster using curl without any issue or not?

# curl http://node1.dev.XXXXXXXX.io:50075
# curl http://api1.dev.XXXXXXX.io:8088

.

Expert Contributor

@Jay Kumar Sensharma Thanks for your reply. Looks like there were stale alerts. All the alerts went away after I restarted the ambari agents

; ;