Support Questions

Find answers, ask questions, and share your expertise
Announcements
Celebrating as our community reaches 100,000 members! Thank you!

Hive 2 Server Not Staring

avatar
Expert Contributor

I completed the installation of a 4 node HDP cluster. Almost everything is up and running except for Hive Server. when I try to start the hive server. I get an error

Traceback (most recent call last):
  File "/var/lib/ambari-agent/cache/common-services/HIVE/0.12.0.2.0/package/scripts/hive_server.py", line 161, in <module>
    HiveServer().execute()
  File "/usr/lib/ambari-agent/lib/resource_management/libraries/script/script.py", line 375, in execute
    method(env)
  File "/var/lib/ambari-agent/cache/common-services/HIVE/0.12.0.2.0/package/scripts/hive_server.py", line 77, in start
    self.configure(env) # FOR SECURITY
  File "/usr/lib/ambari-agent/lib/resource_management/libraries/script/script.py", line 120, in locking_configure
    original_configure(obj, *args, **kw)
  File "/var/lib/ambari-agent/cache/common-services/HIVE/0.12.0.2.0/package/scripts/hive_server.py", line 51, in configure
    hive(name='hiveserver2')
  File "/usr/lib/ambari-agent/lib/ambari_commons/os_family_impl.py", line 89, in thunk
    return fn(*args, **kwargs)
  File "/var/lib/ambari-agent/cache/common-services/HIVE/0.12.0.2.0/package/scripts/hive.py", line 310, in hive
    jdbc_connector(params.hive_jdbc_target, params.hive_previous_jdbc_jar)
  File "/var/lib/ambari-agent/cache/common-services/HIVE/0.12.0.2.0/package/scripts/hive.py", line 527, in jdbc_connector
    content = DownloadSource(params.driver_curl_source))
  File "/usr/lib/ambari-agent/lib/resource_management/core/base.py", line 166, in __init__
    self.env.run()
  File "/usr/lib/ambari-agent/lib/resource_management/core/environment.py", line 160, in run
    self.run_action(resource, action)
  File "/usr/lib/ambari-agent/lib/resource_management/core/environment.py", line 124, in run_action
    provider_action()
  File "/usr/lib/ambari-agent/lib/resource_management/core/providers/system.py", line 123, in action_create
    content = self._get_content()
  File "/usr/lib/ambari-agent/lib/resource_management/core/providers/system.py", line 160, in _get_content
    return content()
  File "/usr/lib/ambari-agent/lib/resource_management/core/source.py", line 52, in __call__
    return self.get_content()
  File "/usr/lib/ambari-agent/lib/resource_management/core/source.py", line 197, in get_content
    raise Fail("Failed to download file from {0} due to HTTP error: {1}".format(self.url, str(ex)))
resource_management.core.exceptions.Fail: Failed to download file from http://ip-172-31-44-126.us-west-2.compute.internal:8080/resources/mysql-connector-java.jar due to HTTP error: HTTP Error 404: Not Found
1 ACCEPTED SOLUTION

avatar
Master Mentor
hide-solution

This problem has been solved!

Want to get a detailed solution you have to login/registered on the community

Register/Login
3 REPLIES 3

avatar
Master Mentor
hide-solution

This problem has been solved!

Want to get a detailed solution you have to login/registered on the community

Register/Login

avatar
Expert Contributor

when I try this command the setup doesn't complete

sudo ambari-server setup --jdbc-db=mysql --jdbc-driver=/home/ubuntu/mysql-connector-java.jar

Using python /usr/bin/python Setup ambari-server Copying /home/ubuntu/mysql-connector-java.jar to /var/lib/ambari-server/resources If you are updating existing jdbc driver jar for mysql with mysql-connector-java.jar. Please remove the old driver jar, from all hosts. Restarting services that need the driver, will automatically copy the new jar to the hosts. JDBC driver was successfully initialized. Ambari Server 'setup' completed successfully

It says setup is successful. but it doesn't do any setup. just comes out. when I do `ambari-server setup` then it runs the setup but after the configuration of the cluster many services don't start because they cannot find the mysql-connector-java.jar

avatar
Master Mentor

@Knows NotMuch

That's exactly the desired output "Ambari Server 'setup' completed successfully". Now if you start your hive 2server you shouldn't get the previous error.

Please let me know after attempting the H2S startup.